Beweging en Gewicht

2 minuten leestijd
0
0
1,271

Wil je zwanger raken dan is beweging zeer belangrijk. Zorg dat je minstens een halfjaar voor de conceptie op normaal gewicht bent. Wil je dus echt graag zwanger raken, vraag dan de huisarts wat het streefgewicht is voor jou en hoe je het beste op dat gewicht kunt komen. Om fit te blijven zou je bijvoorbeeld elke dag minstens 20 minuten gaan zwemmen of wandelen.

Overgewicht
Tenzij je natuurlijk flink wat overgewicht hebt, kun je beter niet lijnen tijdens de zwangerschap. Je lichaam namelijk essentiële voedingsstoffen onthouden.

Gewicht tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap ga je aankomen, logisch. Hoeveel weeg je voor de zwangerschap, hiervan kunnen we afleiden hoeveel je ongeveer zou aankomen tijdens de zwangerschap. Een vrouw met gemiddelde bouw zou gemiddeld 10a12kg aankomen. Rond de drie kilo is toe te schrijven aan de baby. Je kunt zelf dan wel nagaan hoeveel aan de zwangerschap is toe te schrijven. Na de bevalling zal veel van dit dus blijven zitten. Zou je meer aankomen dan gemiddeld, wordt het moeilijk later het overtollige gewicht kwijt te raken.

Het gewicht in procenten tijdens de zwangerschap
6% van het toegenomen gewicht kan worden aangeschreven bij de borsten. De baby zelf gaat rond de 29% van het toegenomen gewicht eisen. De Placenta zal 6% van het toegenomen gewicht opeisen. Het vruchtwater zal rond de 8% van het toegenomen gewicht zijn. De zwaarder wordende baarmoeder zal ook zo’n 8% van het toegenomen gewicht toe eigenen. Het bloedvolume zal ook flink groter zijn en zo’n 16% zijn van het toegenomen gewicht. Het extra vet en vocht zal ook een groot deel wel 25% van het toegenomen gewicht zijn.

Teveel aankomen tijdens de zwangerschap
Begin nooit tijdens de zwangerschap aan een streng dieet. Zou je teveel aankomen, kun je altijd minder vet en suiker eten. Tussendoortjes kun je beter laten. De meeste tussendoortjes bevatten veel calorietjes en die zullen ervoor zorgen dat je alsmaar aankomt. Wel kun je in plaats van lekkernijen een stukje fruit nemen. Zou je na de 30e week van de zwangerschap plotseling een overmatige gewichtstoename hebben, kan dit wijzen op pre-eclampsie.

 • Oefeningen aan de stang

  De meeste zwembaden zijn voorzien van een stang waaraan zwangere vrouwen oefeningen kunnen…
 • Zwemmen

  Goed voor bij de zwangerschap is natuurlijk zwemmen. Dit is voor de zwangere vrouw lekker …
 • Ontspannen en Fit blijven

  Er wordt veel van je lichaam gevraagd tijdens de zwangerschap en de bevalling, dus hoe bet…
Laad meer artikelen
 • Gezonde voeding voor en tijdens de zwangerschap

  Bij de baby hangt de gezondheid grotendeels af van wat beide ouders tijdens de conceptie e…
 • Zwangerschaps vragenlijst

  De zwangerschap plannen Wil je er echt van alles aan doen om gezond zwanger te raken, plan…
 • Stoppen met de pil

  Zwanger worden kan nog best een tijd duren wanneer je bent gestopt met de pil. Wil je dus …
Laad meer in Gezond Zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Bekkeninstabiliteit

Een veel voorkomend fenomeen tijdens de zwangerschap is bekkeninstabiliteit. Wanneer de sp…