Ijzer is een zeer belangrijke voedingsstof voor de ongeboren baby. Tijdens de zwangerschap bouwt de baby namelijk een ijzervoorraad op voor na de geboorte. Je eigen lichaam heeft ook veel extra ijzer nodig om zuurstof te vervoeren, jouw bloedvolume stijgt immers ook. Ijzer kun je binnenkrijgen door groentes of vlees te eten. Wel is het zo dat het lichaam makkelijker ijzer uit vlees haalt dan uit groenten, fruit of peulvruchten. Ben je vegetariër dan is het lastiger om voldoende ijzer in je bloed te krijgen. Het beste voor iemand die vegetariër is, is om bij groentes, fruit en overige producten waar veel ijzer in zit een dosis met vitamine C te nemen. Je neemt hierdoor ijzer makkelijker op in het bloed.
Voeding waarin veel ijzer te vinden is
Zoals bekend zit in spinazie en andere donkere groenten veel ijzer, maar ook in sinaasappels, gedroogde abrikozen, vlees en ook vis is rijk aan ijzer. Wel is de combinatie ijzerrijk eten met vitamine C een must voor een optimale opname in het bloed.
Pas op met lever!
De lever mag dan rijk zijn aan ijzer, maar bevat ook veel vitamine A. In grote hoeveelheden kan vitamine A giftig zijn voor de foetus. Laat lever en leverproducten staan, zoals leverworst en paté. Neem tijdens de zwangerschap ook nooit geen vitamine A supplementen.