Home Zwangerschaps Tips Fit Blijven Oefeningen aan de stang

Oefeningen aan de stang

3 minuten leestijd
0
0
1,900

De meeste zwembaden zijn voorzien van een stang waaraan zwangere vrouwen oefeningen kunnen doen. Deze oefeningen kun je in het ondiepe bad doen en zijn zelfs voor slechtse zwemmer veilige oefeningen. Wel is het altijd verstandig om iemand mee te nemen. Er kan altijd een moment komen dat je last krijgt van kramp en/of moeilijk uit het bad kunt komen. Om de bloedsomloop te stimuleren zou je van tevoren beter een warming up kunnen doen. Neem zoals we uit hebben gelegd bij zwemmen grote passen om de spieren op te warmen. Oefeningen zoals eerder uitgelegd moet je ook maar enkele keren doen, stop altijd als je moe begint te raken. Het drijven is echt een hele ontspannen oefening, vooral tussen de verschillende oefeningen door blijkt drijven lekker ontspannen te zijn. Wil het je niet lukken, dan kun je altijd nog een drijver gebruiken. Een drijver kun je tussen je benen of onder je bekken stoppen.

De stang en bijpassende oefeningen
Hou je van fietsen? Nou dit kan ook in het zwembad. Ga met je rug tegen de stang aan staan, strek je armen en til je rug op zodat je blijft drijven. Nu kun je beginnen met fietsen. Voer de oefening langzaam uit en houd het ongeveer 2 minuten vol. Hierna ga je even lekker de benen strekken in het water. Je kunt je ook zijwaarts rekken in het water. De rug zet je weer tegen de stang, strek je armen en laat langzaam je lichaam met de rug tegen de wand naar beneden zakken. Terwijl je je lichaam laat zakken spreid je de benen zover je kunt. De spanning zal te voelen zijn op de dijen. Breng hierna de benen weer bij elkaar en herhaal enkele keren dezelfde oefening. Er zijn nog meer manieren om te rekken. Ga maar eens tegen de stang staan en houd je ook nu weer met gestekte armen vast aan de stang. Laat je lichaam drijven en trek dan je knieën op tot aan de romp, net zoals je normaal gaat hurken. Houd deze stand even vast en laat daarna de benen weer gaan en strek deze.
De kikkerbeweging gaat net nog een stapje verder, neem dezelfde houding zoals hierboven met de hurkbeweging, maar nu ga je ook nog eens de knieën zijwaarts bewegen. Doe dit zover zijwaarts tot je de spanning aan de zijkant van je dijen voelt. Neem na het spannen de hurkoefening weer aan en probeer dan de andere zijde. Doe telkens de zelfde stappen om zo de oefening meerdere malen te herhalen. Je kunt ook nog een ontspanning oefening doen dat weer heel anders is, zijwaarts zwaaien. Dit is een vrij gemakkelijke oefening. Met je gezicht naar de stang en houd je armen ook aan de stang. Nu ga je naar links of rechts, daarwaar het dieper is. Kun je niet meer met je benen de grond raken, begin dan te zwaaien met je benen. Dit doe je vanuit je middel. Beweeg je benen rustig heen en weer. Herhaling mag je wel 10 keer uitvoeren, maar laat het zwaaien wel soepel verlopen.

 • Zwemmen

  Goed voor bij de zwangerschap is natuurlijk zwemmen. Dit is voor de zwangere vrouw lekker …
 • Rekoefeningen

  Onmisbaar zijn ze rekoefeningen. Het helpt tegen spanning en vermoeidheid. Het leukste is …
 • Ontspannen en Fit blijven

  Er wordt veel van je lichaam gevraagd tijdens de zwangerschap en de bevalling, dus hoe bet…
Laad meer artikelen
 • Bekkeninstabiliteit

  Een veel voorkomend fenomeen tijdens de zwangerschap is bekkeninstabiliteit. Wanneer de sp…
 • Zwemmen

  Goed voor bij de zwangerschap is natuurlijk zwemmen. Dit is voor de zwangere vrouw lekker …
 • Rekoefeningen

  Onmisbaar zijn ze rekoefeningen. Het helpt tegen spanning en vermoeidheid. Het leukste is …
Laad meer in Fit Blijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Bekkeninstabiliteit

Een veel voorkomend fenomeen tijdens de zwangerschap is bekkeninstabiliteit. Wanneer de sp…