Roken

2 minuten leestijd
0
0
1,685

Vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn kunnen beter stoppen met roken. Roken is namelijk één van de meest schadelijke stoffen die je bewust meegeeft aan de ongeboren baby. Ben je nog niet zwanger en zou je dit graag worden, is het van belang dat je dan al stopt om problemen te voorkomen. Rokende moeders krijgen namelijk vaker te vroeg geboren baby’s en hebben de baby’s meestal ook een te laag geboortegewicht.

Gevolgen van roken tijdens de zwangerschap
Ben je zwanger en een roker? Stop onmiddelijk want je wilt toch niet op je geweten hebben dat jouw zwangerschap hieronder lijd. Je kunt door roken een miskraam krijgen, een doodgeboren baby of een baby die misvormd is. Ook is de kans op wiegendood veel groter dan bij niet-rokers.

Wat doet roken tijdens de zwangerschap
Zoals bekend is roken slecht, maar wat doet dit nu eigenlijk tijdens de zwangerschap? Roken vermindert de zuurstoftoevoer naar de baby toe en hierdoor neemt de kans toe op de hierboven genoemde gevolgen.

Rokers worden soms ook gewaarschuwd
Merk je dat je bij het lopen kramp krijgt in de benen, dan kan dit betekenen dat je een verslechterde bloedsomloop hebt. Bij roken worden namelijk de bloedvaten nauwer, hierdoor heb je meer kans op hart- en vaatziekten.

Passief roken
Kom je in ruimtes waar ook veel gerookt wordt dan rook je automatisch passief mee. Passief roken betekent dat je rook binnenkrijgt door andersmans sigaretten. Passief roken kan dus ook de gezondheid van je baby schaden. Is er in de nabije omgeving iemand die rookt, verzoek diegene dan om niet bij jou in de buurt te roken. Heb je een partner die rookt, moedig deze aan om te stoppen. Jonge kinderen hebben namelijk meer kans op het krijgen van astma en bronchitis en kunnen zelfs aan groeistoornissen lijden wanneer ze rokende ouders hebben gehad.

Laad meer artikelen
  • Gezonde voeding voor en tijdens de zwangerschap

    Bij de baby hangt de gezondheid grotendeels af van wat beide ouders tijdens de conceptie e…
  • Zwangerschaps vragenlijst

    De zwangerschap plannen Wil je er echt van alles aan doen om gezond zwanger te raken, plan…
  • Stoppen met de pil

    Zwanger worden kan nog best een tijd duren wanneer je bent gestopt met de pil. Wil je dus …
Laad meer in Gezond Zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Bekkeninstabiliteit

Een veel voorkomend fenomeen tijdens de zwangerschap is bekkeninstabiliteit. Wanneer de sp…