Home Laatste Nieuws Belangrijk Nieuws Schapen aaien gevaarlijk voor zwangere vrouw

Schapen aaien gevaarlijk voor zwangere vrouw

1 minuten leestijd
0
0
1,656

10-08-2010 – De stichting KinderBoerderijen Nederland adviseerd aangesloten leden om mensen te waarschuwen voor het aaien van schapen. Vooral vrouwen die zwanger willen raken en of al zwanger zijn kunnen beter uit de buurt blijven van schapen. Het is gebleken dat je een infectie kunt oplopen.

Dit alles komt uit het onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA), die vorige maand het nieuws naar buiten heeft gebracht dat via de wol van schapen stofdeeltjes in de lucht komen. De stofdeeltjes kunnen geïnfecteerd zijn en komen bij aaien dus vrij. Zou je de schadelijke stofdeeltjes inademen kan er Q-koorts worden veroorzaakt. Tevens is het mogelijk dat je de ziekte chlamydophila abortus oploopt, deze kan bij de zwangere vrouw een miskraam veroorzaken.

De stichting KinderBoerderij Nederland vindt dat personeel een mond- en neuskapje moeten dragen, gaa ze aan het werk met schapen. Extra handen wassen is ook een maatregel die makkelijk genomen kan worden en wonden moeten snel goed worden afgedekt, zodat er geen gevaarlijk stofdeeltjes in terecht kunnen komen. Het beste is uit de buurt van schapen blijven. Zorg als zwangere vrouw dat je altijd een mond- en neuskapje bij je hebt, zodat je indien nodig jezelf en de baby kunt beschermen.

Minister Gerda Verburg van LNV is onlangs al door de Partij van de dieren benaderd en heeft gevraagd of het niet raadzaam is op kinderboerderijen geen schapen meer te houden. Eerder maakte de partij zich al grote zorgen over de (nu al achter de rug) schaapscheerdersfeesten. Minister Verburg heeft de vraag van de Partij van de Dieren nog niet beantwoord.

  • Chlamydiose

    Werken op de boerderij kan verschillende ziektes opleveren die gevaarlijk zijn voor vrouwe…
  • Op de boerderij

    Hartstikke leuk is het, wonen op de boerderij. Voor zwangere vrouwen hangen er helaas vers…
Laad meer artikelen
Laad meer in Belangrijk Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Bekkeninstabiliteit

Een veel voorkomend fenomeen tijdens de zwangerschap is bekkeninstabiliteit. Wanneer de sp…