Home Laatste Nieuws Belangrijk Nieuws Tijdens de zwangerschap roken zorgt voor afwijkend gedrag kind op latere leeftijd

Tijdens de zwangerschap roken zorgt voor afwijkend gedrag kind op latere leeftijd

1 minuten leestijd
0
0
1,517

Er is weer eens onderzoek gedaan naar wat de gevolgen zijn van moeders die roken tijdens de zwangerschap. In het tijdschrift Early Human Development zijn de resultaten van een Spaans onderzoek getoont. Uit dit onderzoek is gebleken dat wanneer moeders roken tijdens de zwangerschap enig afwijkend gedrag vertonen op latere leeftijd. Hoofd van de afdeling dienst verloskunde Universitair ziekenhuis Leusden professor Roland Devlieger zegt het zijne erover; Hij verklaart dat er waarschijnlijk toch enige negatieve effecten worden losgelaten op de hersenen van het kind.

Het is natuurlijk al lang bekend dat roken tijdens de zwangerschap slecht is voor het kind en gelukkig zien we ook steeds meer resultaten die hierop duidden. Toch kunnen de meeste moeders het niet laten. Zou je als vrouw al roken voor de zwangerschap dan is stoppen vaak lastig. De meeste vrouwen dampen dan ook gewoon door tijdens de zwangerschap. Het is zelfs zo erg dat zo’n 15% van de vrouwen rookt tijdens de zwangerschap. Het is niet alleen voor de baby gevaarlijk, maar ook de zwangere vrouwen zelf kunnen er onder lijden. Bij zwangere vrouwen die roken komen meer complicaties en bloedingen voor. Het is allemaal wel een beetje afhankelijk van hoeveel je rookt. Vaak kan je bij de bevalling aan de placenta wel zien hoeveel er gerookt is door de vrouw.

Bij baby’s is het bekend dat het geboortegewicht lager is dan bij een baby waarvan de moeder niet heeft gerookt tijdens de zwangerschap. Tevens kan een baby van een rokende moeder fysieke afwijkingen hebben. Stop dus met roken als je kunt of in ieder geval verminder het. Je vergeeft jezelf het nooit als jouw kind afwijkingen vertoont die kunnen ontstaan zijn door roken.

 • Zwangerschaps vragenlijst

  De zwangerschap plannen Wil je er echt van alles aan doen om gezond zwanger te raken, plan…
 • Roken

  Vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn kunnen beter stoppen met roken. Roken…
 • Algemeen Advies Schadelijke Stoffen

  Ben je zwanger dan is het logisch dat alles wat je drinkt, eet, inademt enzovoorts ook bij…
Laad meer artikelen
 • Schapen aaien gevaarlijk voor zwangere vrouw

  10-08-2010 – De stichting KinderBoerderijen Nederland adviseerd aangesloten leden om…
Laad meer in Belangrijk Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Bekkeninstabiliteit

Een veel voorkomend fenomeen tijdens de zwangerschap is bekkeninstabiliteit. Wanneer de sp…