Home Zwangerschapsweken 1 week zwanger

1 week zwanger

Het klinkt misschien vreemd, maar de 1e week van je zwangerschap gaat al in op de eerste dag na de menstruatie. Eigenlijk ben je in deze week nog niet zwanger, want de bevruchting moet nog gaan plaatsvinden. Pas halverwege de cyclus vindt dus de bevruchting plaats, dat is ongeveer 2 weken na de menstruatie. De weken worden op deze manier geteld omdat het niet bekend is wanneer je precies zwanger bent geworden. Het is wel bekent dat je midden in je cyclus het meest vruchtbaar bent, dit is tijdens de eisprong. Eigenlijk ben je dus pas echt zwanger in de 3e zwangerschapsweek.

Uitrekenen wanneer je bevalt.
Een exacte datum is moeilijk vast te stellen, daarom wordt er gewoon 40 weken bij de eerste dag na de menstruatie opgeteld. Natuurlijk hebben sommige vrouwen het geluk dat ze bevallen op de dag dat ze zijn uitgerekend, maar dit is slechts een paar procent van de zwangere vrouwen. De meeste vrouwen bevallen eerder of later dan de berekende datum. Wel kan met de uitgerekende datum een periode worden vastgesteld waarin de bevalling het best kan plaatsvinden, dit noemen ze de á term periode. Deze periode begint 3 weken voordat je bent uitgerekend en eindigt 2 weken na de datum.

Tips voor de eerste week van de zwangerschap
Verklein de kans op een baby met een open ruggetje, hazelip of waterhoofd en slik vanaf het moment dat de menstruatie is afgelopen foliumzuur. Dit zal de kans met ongeveer 65% verkleinen op de bovenstaande aandoeningen. Natuurlijk weet niet iedere vrouw direct al dat de zwangerschap in werking is getreden. Zou je het enkele weken later pas weten, slik dan alsnog foliumzuurpillen. Foliumzuurpillen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Hoelang foliumzuur slikken?
Meestal wordt het termijn van 8 á 10weken als voldoende genoemd. Verstandig is dus gewoon de eerste 10 weken van de zwangerschap foliumzuurpillen te slikken, omdat je niet precies weet wanneer je zwanger bent geraakt.