Home Zwangerschapsweken 10 Weken Zwanger

10 Weken Zwanger

Jouw baby is nu al 4,5 cm groot en weegt ongeveer 5 gram. Vanaf deze week heet je baby geen
embryo meer maar een foetus. Jouw baby is deze week een compleet mensjegeworden en heeft alle belangrijke organen. Jouw baby hoeft nu alleen nog maar te groeien. Er kunnen zelfs al wat haartjes op
het hoofdje groeien en ook het staartje verdwijnt. Deze week groeit je baby al flink en zal ongeveer tot bijna 2 cm in de week groeien. De geslachtsorganen zijn ook klaar. De pupillen van je baby worden met een dun vliesje beschermd en groeien dicht. Een paar maanden voor de geboorte gaan de oogjes weer open. Het gehoor van je baby is ook ontwikkelt, maar het duurt tot het midden van je zwangerschap voordat de oren helemaal ontwikkelt zijn en je baby kan horen. In week 10 is het hcg hormoon op zijn hoogst. Het kan zijn dat je nu veel last hebt van zwangerschapskwaaltjes, meestal wordt het minder na de derde maand van de zwangerschap.

Zwanger en je werk
Meestal vertel je het aan je werkgever als je 12 weken zwanger bent. Als je bezig bent met solliciteren naar een baan ben je bij week 10 dit nog niet verplicht om te melden. Vaak als je dan al wel zegt dat je zwanger bent kun je je baan wel vergeten. Daar kun je dan het beste even mee wachten. Heb je het verteld aan je werkgever dat je zwanger bent, dan kun je als je naar de verloskundige gaat even om een werkgeversverklaring vragen met de vermoedelijke bevallingsdatum. Deze werkgeversverklaring stuurt je werkgever naar het uwv voor als je straks met zwangerschapsverlof gaat. Je hebt recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Ook kun je alvast met je werkgever gaan overleggen indien bepaalde werkzaamheden te zwaar of gevaarlijk zijn voor jezelf en de baby. Jouw werkgever moet er wel voor zorgen dat je veilig en gezond werkt. Kom je op jouw werk in aanraking met schadelijke stoffen kun je op deze pagina meer informatie vinden.