Home Zwangerschapsweken 2 weken zwanger

2 weken zwanger

Deze week is kans op een zwangerschap heel groot. Tussen de negende en veertiende dag na je menstruatie is er een grote kans dat het eitje bevrucht word. Als je een gemiddelde cyclus hebt van vier weken zal je aan het einde van je week een eisprong krijgen. Bij iedereen is het verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt, daarom tellen ze de dagen van je zwangerschap vanaf je laatste menstruatie. Als je zeker wil weten wanneer je eisprong ongeveer plaatsvindt kun je een ovulatietest gebruiken, die werken hetzelfde als een zwangerschapstest.

De bevruchting van de eicel
Eind deze week vind de bevruchting plaats. In de eileider wordt het rijpe eitje bevrucht.
Van de miljoenen zaadcellen die bij een zaadlozing vrijkomen en door de baarmoeder zwemmen is er maar één zaadcel in staat om te versmelten met de rijpe eicel. Als een zaadcel de eicel is binnengedrongen valt het staartje eraf. De wand van de eicel sluit zich af om te voorkomen dat andere zaadcellen niet meer binnen kunnen dringen.

Op het moment van de bevruchting wordt al bepaald of het een jongetje of een meisje wordt.
Een chromosoom is een drager van al het erfelijk materiaal (Dna). De bevruchte eicel heeft 23 chromosomenparen waarvan de ene helft van de zaadcel afkomstig is en de andere helft van de eicel. Het laatste chromosomenpaar bepaalt het geslacht. Vrouwen hebben twee x-chromosomen dus de eicel heeft altijd een x-chromosoom. Mannen hebben een x-chromosoom en een y-chromosoom. Een zaadcel kan dus een x-chromosoom of een y-chromosoom bevatten. De eicel bevat dus een x-chromosoom, zou de zaadcel ook een x-chromosoom zijn dan wordt het een meisje. Zou de zaadcel een y-chromosoom bevatten dan wordt het een jongetje. De vader bepaalt dus eigenlijk of het een jongetje of meisje wordt.