Home Zwangerschapsweken 3 weken zwanger

3 weken zwanger

De bevruchting heeft al plaatsgevonden. Als de eicel bevrucht is zorgen kleine trilhaartjes in de eileider ervoor dat het eitje zich in de richting van de baarmoeder beweegt. Het bevruchte
eitje begint zich snel te delen tijdens de reis naar de baarmoeder. Als de eicel de baarmoeder heeft bereikt hebben de cellen al een duidelijke taakverdeling. De ene cel gaat bezig met de ontwikkeling van het hart, de andere cel gaat bezig met de ontwikkeling van de hersenen en zo gaat het maar verder. Het eitje gaat zich nestelen in het baarmoederslijmvlies. Tijdens deze innesteling kan er een klein bloedvaatje scheuren waardoor je een klein beetje bloed verliest, dit noemen we een innestelingbloeding. Vanaf de innesteling word het kleine vruchtje een embryo genoemd.

Het HCG hormoon
Na de innesteling maakt je lichaam een HCG hormoon aan, ook wel zwangerschapshormoon genoemd. Zes dagen na de bevruchting kan kan het HCG al in het bloed worden opgespoord. Tijdens dit proces kun je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes zoals: misselijkheid stemmingswisselingen, moeheid, zere en jeukende borsten. Dit is allemaal zeer vervelend, maar het hoort er nu eenmaal bij. Het HCG hormoon zorgt er ook voor dat je straks niet meer gaat menstrueren.

Waarom heeft het nog geen zin om een zwangerschapstest uit te voeren?
Het heeft nu niet zoveel zin om al een zwangerschapstest uit te voeren, omdat er misschien nog niet genoeg HCG hormoon is aangemaakt. Als er nog zo weinig hormonen zijn aangemaakt zal dit niet te meten zijn met de zwangerschapstest en zal de test negatief zijn.
In de weken hierna zullen de resultaten beter zijn en kan het HCG hormoon worden opgemerkt door de zwangerschapstest.

Tips
Stoppen met roken: Een gezond leven is belangrijk zowel voor de moeder als voor de vader, want hoe gezonder je leeft dan is de kans op een zwangerschap veel groter. Bij mannen die roken schijnt de kwaliteit van de zaadcellen minder te zijn. Roken kan nadelige gevolgen hebben voor de groei van het kind.