Home Zwangerschapsweken 5 weken zwanger

5 weken zwanger

In deze week is je baby nu ongeveer zo groot als een rijstkorrel 2mm. Vanaf deze week ontwikkelt je baby zich in een razend tempo. Er wordt al een begin gemaakt met de aanleg van het hartje. Aan het einde van deze week begint het hartje heel voorzichtig te kloppen. Er komen kleine stompjes die zich gaan ontwikkelen tot armpjes en beentjes.
Er wordt ook al een begin gemaakt met de hersenen, het ruggengraat, het zenuwstelsel, en ook de ogen en oren beginnen zich voorzichtig te ontwikkelen. Je baby is nu met het blote oog te zien. Het is echt verbazend hoeveel er in zon korte tijd ontwikkelt is bij je kindje.

zwangerschapskwaaltjes
Misselijkheid en overgeven: Je kunt er veel last van hebben maar dat is bij iedereen heel verschillend. Als je echt veel moet overgeven, pas dan op voor uitdroging. Vertrouw je het niet raadpleeg voor de zekerheid je huisarts. Als je veel last hebt van misselijkheid en overgeven kan de huisarts iets voorschrijven wat tegen de misselijkheid helpt.
Je kan ook last hebben van vermoeidheid. Er gebeurt immers ook veel in je lichaam waardoor je moe wordt. Je lichaam heeft alle energie nodig voor de groei van je baby.
Je merkt waarschijnlijk ook dat je borsten aan het veranderen zijn. Je kan een jeukend en brandend gevoel hebben, en het gebied rond de tepels zijn wat donkerder van kleur en ook wat groter geworden. De aders in je borsten kunnen een stuk duidelijker zichtbaar zijn.
Verder zou je last kunnen hebben van de bekende zwangerschapskwaaltjes: moeilijke stoelgang, veranderend smaakpatroon, en puistjes. Veel plassen: De groei van je baarmoeder geeft een verhoogde druk op blaas, waardoor je vaker moet plassen. Vaak kleine beetjes plassen en een zeurende onderbuikspijn kan duiden op een blaasontsteking. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.