Home Zwangerschapsweken 6 weken zwanger

6 weken zwanger

Vorige week was je baby zo groot als een rijstkorrel nu lijkt het meer op een kikkervisje. In 1 week tijd is je lengte van je baby verdubbeld. Je baby is deze week flink gegroeid tot zon 5 mm. Ook het hartje zal voor het eerst gaan kloppen en het heeft een hartslag van 100 tot 130 slagen per minuut. Alleen moet het nog groter en sterker worden. Er wordt een start gemaakt met aanleg van de longen, darmen, de blaas, en de lever. De placenta gaat wat dikker worden maar zal pas na ongeveer 12 weken de productie hebben van 2 andere hormonen, oestrogeen en progesteron. Oestrogeen zorgt onder andere voor de groei van de baarmoeder en de borsten. Progesteron zorgt ervoor dat er geen nieuwe eicellen rijp worden en dat het spierweefsel soepeler wordt, zodat de baarmoeder kan groeien.
Ook de neus, de mond en de oren beginnen zich te vormen maar gaat zich snel verder ontwikkelen. Over een paar weken is het echt al een minimensje.

Zwanger en intieme gemeenschap
Tijdens je zwangerschap verandert ook je behoefte aan seks. Veel vrouwen hebben de eerste drie maanden minder zin in seks. Het kan te maken hebben dat je erg vermoeid of misselijk bent. Vaak zijn vrouwen en mannen ook bang om de baby te storen. Je baby zal er echt niets van merken, want de baarmoedermond is door een slijmprop afgesloten. Het verlangen naar seks neemt meestal na die drie maanden weer toe, vanwege hormonale veranderingen en het weefsel rond de vagina beter doorbloedt raakt. Het is echter wel logisch dat je tijdens je zwangerschap een beetje bang bent om te vrijen. Mocht je je echt veel zorgen maken, kun je altijd een verloskundige of je huisarts bellen om het even te bespreken.