Home Zwangerschapsweken 8 weken zwanger

8 weken zwanger

Deze week is je baby inmiddels al 2 centimeter groot. Je baby heeft nu al handjes en voetjes maar om de vingertjes en teentjes zitten nog wel een soort van (zwemvliesjes) omheen.
Ook het hartje ontwikkelt zich verder en heeft al een linker en rechterkamer en het hartje begint ook wat sterker te worden. Deze week krijgt je baby al een skelet dat bestaat uit kraakbeen. Over een paar weken ontstaat er pas echt bot. De aangelegde organen beginnen ook te werken. De hersentjes kunnen al signalen uitzenden en de maag produceert de eerste sappen. Ook de lever begint met aanmaak van de bloedcellen. De organen hoeven nu alleen nog maar te groeien. Ook is het deze week tijd om vast een afspraak te maken bij de verloskundige.

wat kun je verwachten bij de verloskundige

Bij je eerste afspraak bij de verloskundige gaan ze heel veel vragen stellen zoals:
Waneer je voor het laatst ongesteld bent geweest. Of er erfelijke ziektes in de familie zijn,
of als u een miskraam heeft gehad enz. Ook je bloeddruk zal worden gemeten en je bloed wordt nagekeken op ziekten zoals:suikerziekte, geslachtsziekten, hepatitis b enz. Als je dan 12 weken zwanger bent wordt er bij de verloskundige ook nog een echo gemaakt. Bij elke zwangerschapscontrole onderzoekt de verloskundige je bloeddruk, de stand van je baarmoeder en de hartslag van je baby. Verder wordt de datum vastgesteld waarop je ongeveer uitgerekend bent en de eerste afspraak duurt meestal 30 minuten.